Nieuwe spelregels JO12 en JO11

Vanaf het seizoen 2018-2019 gaan de JO12 en JO11 spelen in een 8 tegen 8 wedstrijdvorm.
Lees dit goed door, want er zijn enkele veranderingen doorgevoerd.

 

Aftrap:
Blijft gelijk dan voorgaande jaren. Er kan direct gescoord worden vanaf de aftrap.

Terugspeelbal:
Een terugspeelbal (gespeeld via een voet) mag niet door de keeper worden opgepakt. Bij de eerste keer wordt er een waarschuwing gegeven. Bij herhaling zal er een indirecte vrijetrap op 9 meter van de achterlijn worden gegeven.

Achterbal:
De achterbal wordt vanaf de grond genomen binnen het keepersgebied door de bal te passen of te schieten. De achterbal kan zowel door de keeper als door een veldspeler worden genomen.

Hoekschop:
Hoekschoppen worden vanaf de hoekpunten van het speelveld genomen door de bal in te dribbelen of te passen. Er mag direct worden gescoord door de speler die de hoekschop neemt.

Uitbal:
Bij een uitbal wordt het spel hervat door in te dribbelen. Nadat de bal is in gedribbeld kan er direct worden gescoord door de speler die in dribbelt.

Vrije bal (vrije trap):
Een vrije bal mag gepasst, in gedribbeld, of geschoten worden.

Overtreding / scoringkans:
Bij een overtreding wordt een vrije bal door de tegenpartij genomen. Bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans zal er een strafschop worden toegekend.

Afstand:
De tegenstander staat minimaal op 5 meter afstand bij  elke spelhervatting.

Speeltijd:
2 x 30 minuten  (tijdens iedere helft na 15 minuten een time-out)

Time-out (na 15 en 45 minuten):
De time-out vindt plaats tijdens een neutrale spelsituatie zoals een achterbal of uitbal. De time-out duurt ongeveer twee minuten. Na de time-out wordt het spel hervat door middel van een aftrap in het midden van het veld door de partij die bij aanvang van de time-out de bal in het bezit had.

Keepersgebied:
Het advies luidt om het keepersgebied te markeren op de zijlijn – ter hoogte van de zijkant van de 16 meter – met twee afwijkende kleur pionnen. Het keepersgebied geeft aan tot waar de keeper de bal in de handen mag hebben en tot waar de achterbal genomen mag worden.

Buitenspel:
Niet van toepassing.

Begeleiding/scheidsrechter:
De wedstrijd staat onder leiding van een pupillenscheidsrechter van minimaal 13 jaar.

Strafschop (9 meter):
Tijdens de wedstrijd wordt een strafschop alleen gegeven bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans. Na afloop van de wedstrijd nemen de teams strafschoppen tegen elkaar.

https://www.knvb.nl/downloads/sites/bestand/knvb/14647/infographic-8-tegen-8

Uitleg filmpje KNVB 8 tegen 8: https://www.youtube.com/watch?v=7R4Gxia_nIc